Kan je leerlingen of personeelsleden die terugkomen uit een rode zone weigeren op school? Update 11 mei

Vanaf maandag 19 april wordt reizen naar het buitenland terug toegestaan maar sterk afgeraden.

Iedereen die op reis is geweest naar een rode zone (en daar langer dan 48 uur verbleef) is verplicht om het PLF in te vullen en wordt op dag 1 en dag 7 na terugkomst getest. Tot zolang de resultaten van de tweede test niet gekend zijn, gaat men in quarantaine. Nadat een negatief testresultaat op de tweede test is afgeleverd, kan men uit quarantaine.

De uitnodiging voor de test wordt per SMS verzonden. Kreeg je personeelslid geen SMS, dan kan hij zelf contact opnemen met het contactcentrum om een code te bekomen voor de test. Bel 02 214 19 19.

Reizigers die terugkomen uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika of India gaan onmiddellijk in quarantaine en laten zich op dag 7 testen. Ze ontvangen hiervoor een sms. Quarantaine en testen zijn verplicht.

Wegens de verplichting om in quarantaine te gaan en je te laten testen kan je leerlingen of personeelsleden tijdens de quarantaineperiode weigeren. Het zou een onaanvaardbaar gezondheidsrisico zijn om deze leerlingen of personeelsleden tot de school toe te laten.
Verwittig vooraf de leerlingen/personeelsleden van de weigering. Leerlingen die ondanks reizen toch naar school komen, worden in een afzonderlijke ruimte gehouden om door hun ouders terug opgehaald te worden.

Op deze maatregel gelden er uitzonderingen voor buitenlandse leerlingen die in België naar school gaan en hiervoor pendelen en buitenlandse leerlingen die tijdens de week in België op internaat zitten. Ook voor personen die reizen in het kader van co-ouderschap is er geen verplichting om in quarantaine te gaan en zich te laten testen. Een volledig overzicht van de uitzonderingen en laatste richtlijnen vind je hier. Zie ook Mogen schipperskinderen, leerlingen of personeelsleden die in een buurland wonen naar internaat of school komen?

Bekijk ook

 

Heeft dit artikel u verder geholpen?