Wat is het verschil tussen PCR-test, sneltest en zelftest? Update 16 april

  • Zowel de zelftest als de sneltest zijn een antigeentest. Antigeentesten meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een labo worden geanalyseerd. Ze kunnen meteen worden uitgevoerd en afgelezen waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) bekend is. Een antigeentest is minder betrouwbaar dan een PCR-test. Een negatief testresultaat sluit dus nooit volledig uit dat de geteste persoon alsnog besmet is.
  • Een sneltest is een antigeentest die afgenomen moet worden door medisch geschoold personeel of hiertoe speciaal opgeleid personeel, zoals vrijwilligers van het Rode Kruis. Een zelftest is een antigeentest die men bij zichzelf kan afnemen. Het verschil tussen deze twee testen zit hem dus in de manier waarop de test afgenomen wordt. Een zelftest en een sneltest hebben dan ook een andere wisser.
  • Een PCR-test detecteert de aanwezigheid van genetisch materiaal van het coronavirus. Het is de meest betrouwbare test om een besmetting met het coronavirus te detecteren. Ook die test moet, zoals de sneltest, door medisch geschoold personeel afgenomen worden. Het afgenomen staal moet in een labo geanalyseerd worden. Hierdoor kan het langer duren tot het testresultaat bekend is.
  • Zowel de PCR-test, als de sneltest en de zelftest kunnen besmettingen met varianten van het coronavirus detecteren. Om te bepalen over welke variant het gaat, moet men een PCR-test afnemen en hierop verder genoomonderzoek laten uitvoeren.

Heeft dit artikel u verder geholpen?