Wat zijn de voordelen van vaccinatie?

Mensen die twijfelen om zich te laten vaccineren noemen daarvoor verschillende redenen: ze vragen zich af of het vaccin wel veilig en effectief is, en of er geen nare (of onbekende) bijwerkingen zijn. Maar voor ik dat bespreek, wil ik eerst dieper ingaan op de voordelen van zo’n inenting.

De vraag is niet of een vaccin totaal veilig is, wel of een vaccin veiliger is dan het alternatief: niet vaccineren. Je moet het risico op eventuele vervelende bijwerkingen dus afwegen tegen het risico als je je niet laat inenten: de kans dat je dan besmet raakt met covid-19 en ziek wordt of sterft.

Het risico dat je besmet raakt, is sterk afhankelijk van je gedrag. Hoe vaak kom je in contact met mensen die mogelijk besmet zijn? Behalve als je bereid bent je het komende jaar totaal af te zonderen, is het onmogelijk om dit risico totaal uit te sluiten. Als je eenmaal besmet bent, is het risico om aan de ziekte te sterven, ook als je jong en gezond bent, niet nul. De infection fatality rate varieert volgens een recent literatuuroverzicht van 0,004 procent als 30-minner tot meer dan 25 procent als 85-plusser. Daarnaast houden sommige patiënten die covid hebben doorgemaakt nog maandenlang klachten.

Uit de eerste studies van de coronavaccins blijkt dat jouw risico om ziek te worden door je te laten inenten sterk daalt. Het Moderna-vaccin zorgt dat die kans met 94,5 procent daalt, bij het Pfizer/BioNtech-vaccin is dat 95 procent en door het vaccin van AstraZeneca heb je 70 procent minder kans om covid te krijgen. Hoe lang deze bescherming duurt, is nog onbekend.Het gaat niet alleen over je eigen risico. Vaccineren doe je ook voor anderen.

Maar het gaat niet alleen over je eigen risico. Vaccineren doe je ook voor anderen.

Door je te laten vaccineren, verlicht je de druk op de ziekenhuizen. In de eerste golf verloren we in Nederland naar schatting vijftigduizend gezonde levensjaren, omdat mensen hun zorg noodgedwongen moesten uitstellen. Elk geval van een ernstige vorm van covid dat we door een vaccinatie kunnen voorkomen, zorgt ervoor dat er in de ziekenhuizen weer plaats is om andere mensen te behandelen.

En er is nog een voordeel. Als meer mensen zijn ingeënt, zullen minder mensen ziek worden of sterven aan corona, en kunnen de maatregelen worden afgebouwd. Zelfs al heb je zélf niet veel te winnen bij een vaccinatie, dan kan je het toch doen voor de ouderen en kwetsbaren, voor de eenzamen, de horeca- en cultuurmedewerkers en alle anderen die lijden onder de maatregelen.

Het is mogelijk – maar nog niet zeker – dat je door een vaccin niet alleen minder ziek wordt, maar ook minder besmettelijk. Dat zullen we binnenkort weten. Als dat het geval is zullen we, indien er voldoende mensen ingeënt zijn, de heilige graal bereiken: groepsimmuniteit. Dan kunnen echt alle beperkende maatregelen worden teruggedraaid.

Heeft dit artikel u verder geholpen?