Wie kan zich preventief laten testen binnen onderwijs? Update 3 mei

  • Tot de invoering van zelftesten kunnen onderwijspersoneelsleden zich kosteloos laten testen met een preventieve sneltest. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen onderwijsniveaus. Ieder onderwijspersoneelslid die dat wenst, kan zich via zijn of haar onderwijsinstelling aanmelden om zich preventief te laten testen. Voor personeelsleden uit het hoger onderwijs zijn er momenteel nog geen preventieve sneltesten voorzien.
  • Er dient rekening gehouden te worden met de beperkte voorraad sneltesten en de mankracht, gezien de sneltesten enkel door medisch geschoold personeel of hiertoe opgeleid personeel afgenomen mogen worden. Ieder onderwijspersoneelslid die dat wil kan zich laten testen. De voorkeur gaat hierbij naar personeelsleden die omwille van hun functie fysiek aanwezig moeten zijn in de onderwijsinstelling, personeelsleden die nog niet gevaccineerd zijn, personeelsleden die omwille van hun functie met veel anderen in contact komen, personeelsleden die nauwe contacten hebben, personeelsleden die omwille van hun opdrachten in verschillende onderwijsinstellingen komen … .
  • Voor reeds gevaccineerde onderwijspersoneelsleden zal een antigeentest allicht weinig positieve gevallen opleveren. Er is dan een lagere virale lading en dit is minder snel detecteerbaar via een antigeentest. Een preventieve antigeentest biedt dan weinig meerwaarde.
  • Bij personen die recent een bevestigde COVID-19 besmetting hadden, moet géén nieuwe test worden uitgevoerd binnen de 3 maanden na de eerste positieve PCR-test. Het resultaat van een nieuwe test kan nog positief zijn door de eerste infectie. Bovendien wordt men gedurende deze periode voldoende beschermd geacht om een nieuwe besmetting tegen te gaan. Zich in dit geval preventief laten testen, heeft dus ook weinig meerwaarde. Meer informatie over oudere infecties vind je op de website van Sciensano.

Heeft dit artikel u verder geholpen?